1. Anasayfa
  2. Mobil
0

Google, Android 14 ile kullanıcılara sunulacak bazı yeni özellikleri açıkladı. Yapay zeka, artık akıllı telefonlar için de vazgeçilmez olacak. İşte Android 14’ün yepyeni özellikleri…

ABD merkezli teknoloji devi Google, bugün gerçekleştirdiği I/O etkinliklerinde Android ekosistemi ile ilgili de açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar kapsamında, yaklaşmakta olan Android 14‘ün bazı yeni özellikleri de gün yüzüne çıkmış oldu. Ayrıca; yaklaşık bir ay önce yayınlanan Android 14’ün ilk halka açık beta sürümü de yaklaşmakta olan işletim sisteminin bazı özelliklerini ortaya koymuştu.

Şimdi sizlerle, Android ekosistemine gelecek yeni özelliklere yakından bakacağız. Önce Google I/O 2023’te açıklanan özelliklere, sonra da beta sürümde görülen özelliklere değineceğiz. Hazırsanız başlayalım:

İşte Google I/O’da açıklanan Android 14 özellikleri

Google I/O 2023, en çok yapay zekanın konuşulduğu bir etkinlik oldu. Google, neredeyse tüm hizmetlerine yapay zekayı dahil etti. Elbette Android de bundan nasibini aldı. Google, Android’in artık yapay zeka açısından çok daha etkili araçlara sahip olacağını duyurdu. Gelin tüm bunlara yakından bakalım.

“Magic Compose” özelliği ile yepyeni bir Google Mesajlar deneyimi sunulacak!

Google Mesajlar, “Magic Compose” olarak isimlendirilen yapay zeka destekli yeni bir özelliğe sahip. Bu yeni özellik, mesajların içeriğine göre alternatif yanıtlar üretecek. Sistem o kadar dikkat çekici ki yazdığınız bir mesajın Shakespeare’e aitmiş gibi görünmesini bile sağlayabilecek. 

Yapay zeka ile kendi benzersiz duvar kağıdınızı oluşturabileceksiniz!

Google, metinden görsel üretmeye yarayan yapay zeka modelini Android’e entegre etti. Kullanıcılar, bu özellik sayesinde belirli taslaklar seçip, daha sonra da bir metin oluşturup, kendilerine özel duvar kağıtları oluşturabilecekler. Üstelik bu duvar kağıdı, telefonda kullandığınız renk paletini de kendisine göre özelleştirecek

Sosyal medya uygulamalarının kalitesi yükseliyor!

Instagram gibi tüm sosyal medya uygulamaları, artık Gece Modu’na sahip olacak. Ayrıca bu uygulamalar için 10 bit HDR videolar için destek getirilecek. Buna ek olarak, Android 14 ile Ultra HDR özelliği de aktif edilecek.

Google’a ait uygulamalar, katlanabilir ekranlı telefonlarda tam uyumlu çalışacak

Google, son dönemlerde trend haline gelen katlanabilir ekranlı telefonlar için de özel çalışmalar yürüttü. Bu bağlamda; Google’a ait 50’den fazla uygulama geniş ekranlı telefonlar ile tam uyumlu hale getirildi. Ayrıca Spotify ve Disney+ gibi üçüncü taraf uygulamalar için sunulan geniş ekran desteği de iyileştirildi.

WhatsApp akıllı saatlere geliyor

Daha birkaç gün önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Android saatlere WhatsApp desteği geleceğini aktardık. Bu gelişme, Google tarafından da doğrulandı.

Cihazlar arası entegrasyon iyileştirildi

Google tarafından yapılan açıklamalarda, cihazların birbirlerine hızlıca bağlanmasını sağlayan “Hızlı Eşleştirme” özelliğinin 300’den fazla cihaz için uygun hale getirildiği belirtildi. Ayrıca, cihazlar arası ses ve görüntü yansıtma desteği de 3.000 cihazın üzerine çıktı. Nearby Share -veya Türkiye’de bilinen ismiyle Yakındakilerle Paylaş- özelliği ise artık PC’ler için de kullanılabilir olacak.

Cihazımı Bul güncelleniyor

Android cihazları bulmaya yarayan Cihazımı Bul özelliği de Android 14 için güncelleniyor. Bu güncelleme ile farklı markalara ait kulaklıklar, tabletler veya diğer ürünler için de Cihazımı Bul desteği sunulacak. Üstelik size ait bir cihazın başka birisi tarafından takip edilmesi olasılığı da göz ardı edilmedi. Google, böylesi bir durumda kullanıcıları bilgilendirecek.

Android 14’ün beta sürümünde ortaya çıkan diğer özellikler:

Belge veya multimedya paylaşmak için daha fazla seçenek sunulacak

Android 14 yeni özellikler

Android 14 ile belge ve multimedya paylaşım ekranına daha fazla işlevsellik eklenecek. Kullanıcı, bir bağlantı bile oluşturup, paylaşım yapabilecek.

Uygulama izinleri kullanıcı odaklı olacak: Bir uygulama, tüm fotoğraflara erişemeyecek

Android 14

Android ekosisteminde bir uygulamanın verilere ulaşıp ulaşmayacağına karar verebilirsiniz. Android 14, bu özelliğin kapsamını genişletecek. Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz üzere örneğin Twitter’ın, sadece bazı fotoğraflarınıza erişmesine izin verebileceksiniz.

Haftanın ilk gününü, hangi takvimi kullanacağınızı veya sıcaklık birimlerini kendiniz belirleyeceksiniz

Android 14 özelleştirme seçenekleri

Android 14 ile kullanıcılar, çok daha fazla özelleştirme seçeneğine sahip olacaklar. Bu bağlamda; haftanın ilk gününü kendinize göre belirleyebileceksiniz. Ayrıca Miladi takvim yerine Hicri takvim veya Çin takvimi kullanabilirsiniz. Santigrat veya fahrenheit sıcaklık terimleri de kullanıcı özelinde ayarlanabilecek.

Kendi duvar kağıdınızı oluşturabilecek, emoji ekleyebileceksiniz

Android 14

Android 14, Google Pixel kullanıcılarına dikkat çeken bir özellik sunacak. Kullanıcılar, bu özelliği kullanarak emojiler aracılığıyla özgün duvar kağıtlarını oluşturabilecekler. Bu özellik, farklı biçimlerde tüm Android 14 kullanıcılarına da sunulabilir.

Duvar kağıtları, kullanılmadan önce tam ekran olarak gösterilecek

android yeni özellik

Bir görüntüyü duvar kağıdı yapmaya çalıştığınızda artık gerçekten tam ekranda nasıl görüneceğini görebileceksiniz. Evet, bu özellik çoğu Android telefonda zaten vardı…

Kilitli ekranda tek satırda hava durumu bilgisi gösterilebilecek

android yeni

Kullanıcılar, kilitli ekrana hava durumu bilgisi ekleyebilecekler.

Ayarlar bölümündeki seçeneklere yuvarlatılmış kenar gelecek

android

Ayarlar bölümündeki seçeneklere dokunulduğunda, yuvarlatılmış köşelere sahip bir tasarım ile karşılaşılacak.

Flaş bildirimleri için renk seçilebilecek

flaş bildirim

Android’de gelen bildirimler, telefonun LED flaşı ile de gösterilebiliyor. Kullanıcılar, rengi diledikleri gibi değiştirebilecekler.

Geriye dönmek için hap şeklindeki bir buton kullanılabilecek

Google Pixel

Kullanıcılar ayar sayfaları içerisinde bir hapın içine yerleştirilmiş geri butonu görecekler. 

Bazı ayar sayfalarına yeni görseller eklenecek

android 14

Android 14, Sistem ve Güncelleme, Cihaz Kilidi, Uygulama Güvenliği ve Güvenlik ile Gizlilik gibi sayfalarda yeni görseller gösterecek.

Yeni temalar eklenecek

android 14 tema

Yeni işletim sistemi, kullanıcılara yeni tema seçenekleri sunacak. Ayrıca saat tasarımları da çoğalacak.

Sistem güncellemesi bildirimine yeni simge geliyor

Android

Sistem güncellemeleri için artık yeni bir simge kullanılacak.

Android 14, görünüşün ötesinde yenilikler de içerecek

Yeni işletim sistemi, genel görünümün ötesine geçen bazı teknik yeniliklere de sahip olacak. Örneğin bu işletim sistemi, daha fazla kişiselleştirme için efekt paketini genişletecek. Ayrıca erişilebilirlik hizmetleri de iyileştirilecek. Bununla birlikte, geliştiriciler daha şimdiden uygulamaların Android 14 uyumluluğunu test edebilecekler. Yine geliştiriciler için Google Play sistem güncellemesi ile şeffaf gezinti çubuğu gibi yenilikler de var…

Burada dikkat etmeniz gereken bir husus var. Şu an için anlattığımız bu yenilikler, her marka Android telefonda aynı şekilde karşımıza çıkmayabilir. Android 14, bu özelliklerin tamamı kararlı sürüme gelmesi halinde Google Pixel telefonlarda böyle görünecek. Samsung, Xiaomi gibi markalar özellikleri kendilerine göre özelleştirerek farklı şekilde karşımıza çıkarabilir.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir