Sonsuz Enerjiye Kavuşma Yolunda Tarihi Başarı!
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar Bilim ve Teknoloji

Sonsuz Enerjiye Kavuşma Yolunda Tarihi Başarı!

0

Sonsuz Enerjiye Kavuşma Yolunda Tarihi Başarı: Füzyon Reaksiyonuyla Enerji Elde Edildi!

Bilim insanları, tarihte ilk kez füzyon reaksiyonuna harcanan enerjiden daha fazla enerji elde etti. Gelin, başarının detaylarına bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri, insanlık için tarihi bir başarıyı duyurdu. Başarı, bilim dünyasının uzun süredir peşinde koştuğu, teoride sınırsız enerji sunan füzyon reaksiyonu alanında oldu. Gelin, paylaşılan bilgileri detaylıca anlatalım.

Tarihi başarı, Kaliforniya Üniversitesi tarafından 1952 yılında kurulan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda elde edildi. Tarihte ilk kez füzyon reaksiyonu için harcanan enerjiden daha fazla enerji elde edildi.

Peki, bu başarı nasıl elde edildi? Bilim insanları tam olarak ne yaptı?

Bilim insanları, tarihi başarıyı elde etmek için genellikle kullanılan füzyon reaksiyonu yöntemlerinden farklı, “Atalet Hapsi Füzyonu” adlı bir yönteme yöneldi. Bu süreçte hidrojen plazması, dünyanın en büyük lazeriyle ‘bombalandı’.

Süreç, adım adım basitçe şu şekilde gerçekleşti:

  • Lazer ışınları, en fazla 192 adet olacak şekilde reaktör içindeki boşluğa ateşlendi. Böylelikle reaktörün içi ısındı, çok yüksek sıcaklıkta plazma oluştu.
  • Lazerlerle oluşan X-ışını, hidrojenin döteryum ve trityum izotoplarından oluşan katman yüzeyinden boşluk içinde yansıdı.
  • Reaktör içindeki boşluğun ortasında bulunan yakıt kapsülü patlayarak füzyon reaksiyonu için gerekli koşulları sağladı. Isı, yakıtta yeterince hızlı yayılarak enerji verimi elde edildi.

Yukarıdaki aşamaların başarıyla tamamlanmasıyla füzyon reaksiyonu, toplam 2,5 megajul enerji üretmeyi başardı. Reaksiyon için lazerler ile harcanan enerji ise 2,1 megajul idi.

Bu güç o kadar fazlaydı ki ekipmanlar bile zarar gördü:

Financial Times’a konuşan ve çalışmada yer alan iki isim, elde edilen enerjinin bu kadar yüksek olmasını beklemediklerini açıkladı. Hatta enerji, o kadar yüksek seviyedeydi ki reaksiyonun analizi için kullanılan bazı ekipmanların zarar görmesine yol açtı.

Bu başarı neden önemli? İnsanlık neden füzyon enerjisinin peşinden koşuyor?

Bilim insanları, 1950’i yıllardan beri Güneş’in de enerji kaynağı olan füzyon reaksiyonunu Dünya’da oluşturmak için çalışmalar yapıyor. Fakat bugüne kadar hiçbir çalışmada kullanılan enerjiden daha fazla enerji elde edilememişti.

Bugün duyurulan başarı, insanlığın füzyon enerjisine geçişi için de büyük bir mihenk taşı olacak. Füzyon enerjisi sayesinde hiçbir karbon emisyonu üretmeden veya nükleer santrallerde oluşan nükleer atık olmadan enerji üretilebilecek.

Tabii pek çok bilim insanına göre füzyon enerjisine ‘füzyon enerji santralleri’ ile geçişimize halen on yıllar kadar uzun bir süre var. Fakat bu noktada teknolojinin gelişim hızı da büyük bir önem taşıyor. Yani geçişimiz, tahminlerden çok daha kısa sürede gerçekleşebilir.

Tarihi başarının elde edildiği laboratuvar hakkında önemli bilgi:

Başarının elde edildiği ulusal laboratuvar, 3,5 milyar dolarlık harcama ile aslında nükleer silahlar geliştirmek üzere kurulmuştu. Fakat laboratuvar, günümüzde özellikle füzyon enerjisi araştırmaları için kullanılıyor.

Beyaz Saray Bilim Ofisi ve Teknoloji Politikası Direktörü’nden açıklama

Araştırmayı ve projeyi yakından takip eden Beyaz Saray Bilim Ofisi ve Teknoloji Politikası Direktörü Dr. Arati Prabhakar, projenin başarıya ulaşmasının insanlık için çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Prabhakar ayrıca projenin “Güneş ve diğer yıldızlardaki füzyon patlamalarına eşdeğer miktarda enerji üretmek için” devam ettirileceğini ve atılacak adımlara daha çok dikkat edileceğiniz açıkladı.

NNSA Savunma Programları Yöneticisi’nden nükleer silahlarla ilgili açıklama

NNSA (Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi) Savunma Programları Yöneticisi Dr. Marvin “Marv” Adams, yaptığı açıklamada bu başarının temiz enerjiye ek olarak enerji silahları ve nükleer silah üretiminde de kullanılabileceğini açıkladı. Büyük çaplı nükleer silahlara ek olarak filmlerde gördüğümüz gibi enerji bazlı taşınabilir silahlar da üretmek istediklerini belirten Adams, hem füzyon projesindeki hem de enerji silahları üzerinde çalışan ekipleri büyüteceklerini açıkladı.
 

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir