Lastiklerin Üzerindeki Bu Desenlerin Farklı Farklı Olmasının Sebepleri Aslında Ne?
  1. Anasayfa
  2. Otomotiv

Lastiklerin Üzerindeki Bu Desenlerin Farklı Farklı Olmasının Sebepleri Aslında Ne?

0

Lastik desenlerinin göze hoş görünsün diye farklı çeşitlerde yapıldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Arabanızın markası ve değeri ne olursa olsun şu cümleyi çok duymuşsunuzdur: “Sonuçta dört lastik üzerinde gidiyorsun.” Otomobilin kontrol edilebilmesinde lastiğin sürüş güvenliği için hayati önem taşıdığı tartışılmaz bir gerçektir.

Peki, lastik tasarımı ve üretiminde diğer birçok etkenin yanında lastiğin yola bağlantıyı sağladığı kısmında bulunan sırt desenlerinin arkasındaki bilimi hiç merak ettiniz mi?

Bir lastikten neler bekliyoruz?

O

Bugünün otomobil kullanıcısı, bir lastikten güvenlik ve konforun yanında başka özellikler de bekliyor. Modern bir lastiğin daha az titreşim ve gürültü üretmesi, düşük yuvarlanma direncine sahip olması ve dolayısıyla daha az yakıt tüketmesi bu beklentiler arasındadır. 

Bir lastiğin bu özelliklerin hepsini aynı anda sağlaması imkansızdır. Bu özelliklerden biri sağlanır iken diğerinden taviz verilmesi gerekiyor. Bu yüzden önceliğinizi belirlemeniz önemli.

Lastikler neden farklı desenlere sahip?

Lastik desenleri

Farklı lastik desenlerinin aslında estetik bir görünümden daha fazla görevi vardır.

Kar/kış lastikleri, arazi lastikleri, yarış lastikleri ve daha fazlası olmakla birlikte, lastiklerde gördüğünüz desenler, her biri farklı işlev gören ve farklı faydalar sağlayan dört farklı tasarıma kadar daraltılabilir:

1) Asimetrik Sırt

Asimetrik sırt lastik

Lastiğin her iki tarafında, her biri kendi yararını ve işlevini sağlayan farklı desenlere sahiptir.

Bu lastikler hem kuru hem de kaygan sürüş koşulları için idealdir. Bir taraf, suyu tahliye etmeye yardımcı olur ve diğer taraf ise kuru yüzeylerde optimum tutuş sağlamak için çalışır.

2) Yönlü Sırt

Yönlü sırt lastik

Lastiğin merkezi boyunca görülebilen V-şekilli yanal oluklara sahiptir. 

Bu tasarım, suda kızaklama/kayma riskini azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Oluklar, ne kadar derin olursa kötü hava koşullarıyla o kadar iyi başa çıkabilirler. Bu desene sahip lastikler, karda ve çamurda yapılacak olan sürüş için idealdir.

3) Yönlü/Asimetrik Sırt

Yönlü ve asimetrik sırt lastik

Bu lastikler; minimum gürültü, mükemmel tutuş ve viraj stabilitesi dahil olmak üzere asimetrik ve yönlü lastiklerin ikisinin de ortak olarak en iyisini sunmak ve suda kızaklama riskini azaltmak için yönlü ve asimetrik lastik modellerinin her iki özelliğini birleştirir.

4) Simetrik Sırt

Simetrik sırt lastik

Bu lastiklerin her iki yarısında da aynı sırt desenleri bulunur. Bunlar daha sessizdir ve yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olan düşük yuvarlanma direncine sahiptirler. Bu lastikler uzun ömürlüdür ve en çok binek araçlarda bulunur.

Sırt deseni, lastik performansını etkileyen tek faktör değildir. Sırt bileşimi, lastik konturu ve lastik yapısı; lastiğin toplam performansını sağlamak için bir araya gelir ve aralarında oluşan etkileşimin bir sonucu olarak lastik performansı belirlenir.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir