ChatGPT’yi, sadece 5 basit adımda sizin gibi yazması için eğitebilirsiniz
  1. Anasayfa
  2. Yapay zeka

ChatGPT’yi, sadece 5 basit adımda sizin gibi yazması için eğitebilirsiniz

0

 

ChatGPT”nin sizin yazı tarzınızı kullanarak, sizin adınıza bir şeyler yazmasını istiyorsanız öncesinde biraz hazırlık yapmanızda yarar var. İşte bunu sağlayacak 5 basit adım…

ChatGPT gibi büyük dil modelleri (LLM’ler), onları gerçekten iyi yönlendirmediğiniz sürece o kadar da akıllı değildir. Sadece birkaç tuşa basarak modelin size bir yazılı sanat eseri sunmasını bekleyemezsiniz. Bunun yerine, modeli istediğiniz şeyi üretmeye yönlendirmek için dikkatli ve zekice yönlendirmeniz gerekir.

Üretken yapay zekadan bir yazı yazmasını istediğinizde ihtiyacınız olan şey, sizin kullanacağınız kelimeleri ve cümleleri kurmasıdır. Makaleler veya sosyal medya gönderileri oluşturmak için ChatGPT kullanıyorsanız, bunları gerçekten sizin yazdığınız gibi olduklarından emin olmanız gerekir.

Peki ama ChatGPT’nin, gerçekten sizin gibi yazmasını sağlamak için neler yapabilirsiniz? 5 basit adımda anlatıyoruz…

1. Amaçları ve hazırlıkları belirleyin

Yapmanız gereken ilk şey, ChatGPT’nin yazma tarzınızı anlamasını sağlamaktır. Örnekleri almaya hazır olması için aşağıdaki istemle ne yapacağınızı açıklayın: “[Amaç] için makaleler oluşturma konusunda yardımını istiyorum. İlk görevin, sana gönderdiğim örneklere dayanarak yazı stilimi anlamak olacaktır. Ondan sonra biraz içerik oluşturacağız. Başlamak için DEVAM ET dediğinde yazılarımdan örnekler yapıştıracağım. DEVAM ET demeye devam ettikçe yeni örnekler yapıştıracağım. Bitirdiğimde BİTTİ diyeceğim. Bu aşamada, lütfen yazı stilini kaydettiğini doğrulamak dışında bir şey yapma.

Açık ve net talimat ve istemler, ChatGPT’nin ne zaman daha fazla içerik bekleyeceğini bildiği ve siz hazır olmadan içerik oluşturma moduna geçmeyeceği anlamına gelir.

2. Yazınızı ekleyin

ChatGPT size devam et dediğinde, makalelerinizden, bültenlerinizden, kitaplarınızdan ve hatta e-postalarınızdan birindeki metni kopyalayıp girdi kutusuna yapıştırın. Cümle uzunluğu, kelime dağarcığı, üslup ve biçim dahil olmak üzere yazı tarzınızı iyi temsil eden bir örnekler seçin.

Bunlardan birini yapıştırdıktan sonra enter tuşuna basın. ChatGPT, siz daha fazla yazı ekledikçe “devam et” demeye devam etmelidir. En son yazıyı talep edeceğiniz formatta, ideal olarak toplamda en az 1000 kelime ve ideal olarak ilginizi çeken farklı konularda yazılarınızdan en az 3 örnek göndermeniz tavsiye edilir. Bir metin yazarı veya ekibin bir üyesini eğittiğinizi ve onları başarıya hazırlamak için çok çeşitli örnekler vermek istediğinizi hayal edebilirsiniz. Son örneği gönderdikten sonra “bitti” yazın ve ChatGPT bir sonraki isteminiz için hazır olacaktır.

3. Yazı tarzınıza bir isim verin

Bunu yapmak zorunda olmasanız da, yazı tarzınıza bir isim vermeniz, ileride bu yazı tarzına kolayca geri dönmenizi sağlayabilir. ChatGPT’ye bu istemle niyetinizin bu olduğunu bildirin ve tarzınızı yeterince ayrıntılı bir şekilde anladığından emin olmak için bir özet isteyin: “Harika. Buna ‘[yazı tarzı ismi] yazı stili’ diyelim. İlk olarak, [yazı tarzı ismi] yazı tarzını birkaç madde işaretiyle özetleyebilir misin? Cümle yapısına, tonuna ve sesine odaklan.

Bu tür bir istemin ardından, tarzınızın ayrıntılı bir değerlendirilmesini size göndermesi gerekir. Bu maddeleri okuyun ve doğru olup olmadığına karar verin. Değilse, ChatGPT’ye daha fazla örnek vereceğinizi ve siz “bitti” diyene kadar “devam et” demesi gerektiğini söyleyin. Özetten memnunsanız, istemin bir sonraki bölümüne geçin.

4. İstediklerinizi belirtin

Artık program nasıl yazdığınızı biliyor; ona ne yazmasını istediğinizi söyleyin. Bunu, ne üretilmesi gerektiğine dair bağlam ve net talimatlar vererek yapın. Bir sonraki istemi “teşekkürler” diyerek başlatın ve ardından başarmak istediğinizi şeyi açıklayın.

Gereksinimlerinizi mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde anlatın ve tam olarak neler istediğinizi belirtin. Bağlamı verdikten sonra, istediğiniz yazıyı belirtin ve yazma stilinize atıfta bulunun. Örneğin, “[yazı tarzı ismi] yazı tarzını kullanarak benim için bunlardan birini oluşturabilir misin? Lütfen şu konuyu kullan: [hakkında yazmak istediğiniz konu]” diyebilirsiniz. Konuyla ilgili açıklayıcınızda gerekli tüm bilgileri içermelisiniz. Makalenin belirli bir hikaye, tarihler, gerçekler veya başka herhangi bir şey içermesini istiyorsanız, bunların belirtilmesi gerekir. Bir listeye nelerin dahil edilmesi gerektiğini açıklayın, ChatGPT bunu gerektiği gibi düzyazıya çevirecektir.

5. Düzenleme isteyin

Oluşturulan ilk metin istediklerinizi tam olarak karşılamayabilir, ancak üzerinde çalışılacak önemli bir taslak oluşturmuş olacaksınız. Artık, bu taslağın amacınıza uyması için daha fazla ince ayar yapmanız gerekiyor. Ne istediğinizden emin olduğunuzda, daha uzun cümleler veya daha az zarf kullanımı gibi ne istediğinizi net bir şekilde belirten isteminizi gönderin. Her yeni isteminiz ile daha fazla yönlendirme yaparak, ve gerekirse değiştirilmesini istediğiniz cümleleri veya kelimeleri özellikle belirterek son metnin istediğiniz gibi gözükmesini sağlamanız gereken adım burasıdır.

Sonuçlardan memnun kalana kadar iyileştirmeye devam edin…

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir