Google’ın ChromeOS Flex işletim sistemi, Windows 11 felaketine çözüm olabilir

1

 

Windows 10’u terk etme zamanı yaklaşıyor ancak Windows 11’i çalıştıramayacak bigisayarların sayısı çeyrek milyara yakın. Peki bu kadar çok PC çöpe mi gidecek? e-atık felaketinin çözümü, Google’ın ChromeOS Flex işletim sistemi olabilir mi?

Windows 10’un kullanım ömrünün sona ermesinin çeşitli nedenlerle büyük bir çevre felaketine yol açabileceği uzun uzun tartışıldı, ancak Google’ın gizli silahlarından birinde saklanan olası bir çözüm var.

İlk neden 2023’ün sonunda tüm Microsoft işletim sistemi yüklemelerinin üçte ikisinin (%67) Windows 10 olması ve yalnızca dörtte birinden biraz fazlasının (%27) Windows 11 olması nedeniyle hala Windows 10 kullanan çok sayıda kullanıcı olması. İkinci neden ise, Windows 11’in katı teknik özellik gereksinimlerinin eski bilgisayarlar tarafından desteklenmemesi.

Güvenilir Platform Modülü (TPM) 2.0 güvenlik işlevinden yoksun olan bu eski PC’lerin Windows 11’i resmi olarak çalıştırmasına izin verilmiyor. Analist firması Canalys, bu nedenle tüm Windows 10 cihazlarının beşte biri olan tahmini 240 milyon bilgisayarın e-atık haline geleceğini düşünüyor. Windows 10’u güvenli bir şekilde 2028’e kadar kullanmayı mümkün kılacak seçenek ise yıllık abonelik ücreti gerektiriyor. Ancak daha önce buradaki haberimizde tanıttığımız ChromeOS Flex, milyonlarca dizüstü bilgisayarın ömrünü en azından birkaç yıl daha uzatan kurtarıcı bir formül olabilir.

ChromeOS Flex nedir?


ChromeOS Flex, Windows ya da Mac bilgisayarlara yüklenebilen ve bu cihazlardaki işletim sistemini Flex ile değiştiren bulut tabanlı bir işletim sistemi. Altı saniyelik açılış süresi ve arka plan güncellemeleri de dahil olmak üzere Chromebook ve Chromebook Plus serisi cihazlarda kullanılan mevcut ChromeOS ile temelde aynı.
Windows 10’un kaybedeceği güvenlik desteğinin aksine Flex, “kötü amaçlı yazılımlara ve diğer çevrimiçi tehditlere karşı korunmaya yardımcı olmak için veri şifreleme, otomatik güncellemeler ve sandbox” gibi çeşitli güvenlik özellikleri sunuyor. Ayrıca ChromeOS Flex‘in daha önce hiç fidye yazılımı saldırısı yaşamamış, az bakım gerektiren bir işletim sistemi olması nedeniyle daha az BT gözetimi gerektirdiği de belirtiliyor.

Özetle, pek çok firma elindeki eski model PC’leri çöpe atmadan çalıştırmaya devam etmek için yakında ChromeOS Flex kullamaya başlayabilir. 

 
Bu da ChromeOS Flex’in bir anda on milyonlarca kullanıcıya ulaşması anlamına geliyor. Bu kadar geniş bir kullanım alanı bulduğunda ise bu işletim sistemi için güçlü bir uygulama/yazılım desteği de oluşacaktır.
 
 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık