Zamanın Tersine Çevrilebileceği İlk Kez Kanıtlandı
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar Bilim ve Teknoloji

Zamanın Tersine Çevrilebileceği İlk Kez Kanıtlandı

0

Bilim insanları, tarihte ilk kez bir sinyali doğrusal zamanda tam tersi şekilde gözlemledi. Gelin, bu tarihi başarıyı olabildiğince anlaşılır şekilde anlatalım.

Zamanda yolculuk pek çoğumuzun en büyük hayali olmaya devam etse de bu konuda pek de somut bir başarıya ulaşamadık. Peki, zamanı tersine çevirmek ne kadar mümkün? Doğrusal zaman için şu anlık hayır, fakat farklı bir şekilde tersine çevirmekte bir ilke imza atıldı.

Bilim insanları, elektromanyetik sinyallerde ‘zamansal yansımayı’ gözlemlemeyi başardı. Diğer bir deyişle sinyal, bir filmi geri sarmışçasına doğrusal zamanda geçmişe doğru yolculuk etti.

Öncelikle zamansal yansımanın ne olduğunu öğrenelim:

Şu anda bir ayna karşısına geçtiğimizde aynada gördüğünüz yansıma, aslında ‘mekansal yansıma’ olarak tanımlanan bir olayın sonucu ve görüntümüz ters şekilde yansısa da aynanın içindeki zaman doğrusal olarak akmaya devam ediyor. Aynı şekilde Rocky olup dağ tepesine çıkarak ‘ADRIAN’ diye bağırdığınızda duyduğunuz yankı, yine ‘ADRIAN’ oluyor.

Fakat zamansal yansımada durum çok daha farklı. 60 yıl önce ortaya atılan ve bugüne kadar yalnızca bir varsayım olarak kalan bu olay, basitçe betimlemek gerekirse ‘ADRIAN’ sinyalinin zamansal yansıması ‘NAIRDA’ olarak geri dönmesine yol açıyor.

Bu zamansal yansıma nasıl gözlemlendi?

sinyal

Zamansal yansıma, mekânsal yansımanın aksine bir şeye çarpma sonucunda meydana gelmiyor. Bunun yerine, sinyalin bulunduğu ortamın özelliklerinin bir anda değişmesiyle mümkün oluyor. Sinyalin bir bölümü, yukarıdaki görselde kırmızı renkli bölümde gördüğümüz gibi bugünden geçmişe akıyor.

Bilim insanları, zamansal yansımanın mümkün olmasını sağlayacak ortam değişimi içinse doğada bulunmayan özelliklere sahip ‘metamalzemelerden’ faydalandı.

‘Metamalzeme’ nedir?

metamalzeme

Metamalzemeler, plastik ve metal gibi malzemelerle oluşturulan mikroskobik boyutlardaki yapıların, tekrarlanan kalıplar olarak birleştirilmesiyle oluşturuluyor. Bu malzemeler sayesinde ışık ve sesin de doğada görülmeyen etkileşimlerini gözlemlemek mümkün oluyor.

Metamalzeme ile yapılan çalışmanın ilerleyişi:

sinyal

Aynı görsele geri dönelim. Görselde mavi renkte gördüğümüz sinyal orijinal sinyal iken kırmızı renkler tersine akan sinyalleri temsil ediyor. Yeşil renkli kontrol sinyali, 6 metrelik metamateryal üzerindeki anahtarları aktifleştirmek için kullanılıyor.

Anahtarların kapanmasıyla birlikte ortamda direnç değişimi sağlanıyor ve böylece ortam değişikliği şartı karşılanıyor. Mavi renkteki sinyal, kırmızı renklerle gösterildiği şekilde doğrusal zamanda tersine çevriliyor.

Bu tarihi başarı, bize ne sunacak?

Başarı, tüm dünya zamanını bir aynaya yansıtmışçasına görmemizi sağlamayacak. Fakat bilim insanlarına göre küçük boyutta, düşük enerjili ve sinyal dalgaları ile çalışan bilgisayarların ve yeni kablosuz iletişim yollarının gelişmesinin önünü açacak.

Araştırmaya bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak:https://www.nature.com/articles/s41567-023-01975-y 

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biriyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir