Merhabalar önceki anlatımımızda wordpressi localhostumuza kurduk ve wordpress kurulumumuzu gerçekleştirdik.Artık genel ayarlar kısmına gelerek sitemizin kurulumuna geçebiliriz.Sitemizin yönetim paneline giriş yapabilmek için sitemizin adresini taracıya yazıp sonuna wp-admin yazmamız yeterli .ÖRNEĞİN: blogum.com/wp-admin şeklinde;
Admin paneli:
Evet sitemize girebilmemiz için bir kullanıcı giriş ekranı açılacak ve biz daha önceden kurulum esnasında belirlemis olduğumuz kullanıcı adımız ve kullanıcı şifremizi yazarak admin panelimize giriş yapıyoruz.
Admin yönetici paneli:
Admin panelimize yani sitemizin yönetici panelindeyiz artık.Yönetim sayfamız gayet anlaşılır ve bir başlangıç sayfası ile sizleri karşılıyor.Burada sol tarafta diğer menüler ile içerikler ve ayarlara ulaşabileceğimiz baglantılar yer alıyor.Sayfa içerisinde içeriğimiz hakkında ve tartışma başlığı altında ne kadar etkileşim olusmus sitenizle onları görebilirsiniz.Temanız hakkında bilgi ,wordpressin hangi versiyonu kullanılıyor hepsini görebiliyorsunuz.Son yorumlarınız ,hızlı yazım yapabileceğiniz kısım ve daha birçok bölüm ana sayfanızda seçinize göre görüntülenebilir.
Panel ayarları:
Panelimizde ayarlar kısmına gelerek genel bölümünü seçerek burada sitemle ilgili genel bilgileri düzenliyebiliyorum.Bunlar nelerdir,Sitemin adını,sitemin sloganını,sitem hangi adreste yayınlanıyor wordpresin adresini bunları belirleyebiliyoruz,e-posta adresimiz yazarak bize ulaşım noktasını belirliyoruz,sitemize üyelik olsunmu,bu üyelerin sitemizdeki konumunu belirleyebiliyoruz,yani üyelerin abobe veya yazar vs seklinde görev atayarak konumlarını belirliyoruz.En sonda zaman ve tarih ayarlaması yaparak hafta başını hangi gün olmasını istiyorsak onuda belirleyebileceğimiz ayarları yaparak değişiklilleri kaydet diyerek diğer ayar bölümlerine geçebiliyoruz.
Panel yazı ayarları:
Genel ayarlarını bitırdıkten sonra Yazma ayarlarına baktıgımızda ise burada ilk olarak yazı kutusu boyutunu ayarlaayabiliryoruz .Biz 10 satır olarak seçtik,Bazı yuz ifaddeli kullanırsak yazımızda bunların otomotik olarak grafige cevrilmesini saglıyoruz,Bazı geçersiz kodların otomotik düzenlenmesinide saglıyoruz ve yazı kategorilerimiz secerek istediğimiz kategoriyi ayarlıyabiliyoruz bunu baglantılarımız içinde yapabiliyoruz.
Sitemize e-mail ile yazı girilmesini istiyorsan eğer bu ayarlarıda e-mail bölümünden yapıyoruz.Uzaktan yayınlamak gibi bilgilerimizde yazma bölümünde yer alıyor.
Okuma kısmına baktıgımızda sitemize gelen bir kullanıcı sisteme girdiğinde ana sayfamızın kullanıcıya nasıl gözükmesi gerektiği ile ilgili temel ayarları buradan yapabiliyoruz.Ön sayfamızda en son eklediğimiz yazıların gözükmesini ve kac adet yazı gösterilsin bunları belirleyebiliyoruz.Rss akışlarında gösterilecek en güncel yazı adedini belirleriz.Bu gösterimlerde metnin tamamını yada özet olarak mı görünecek bunu da belirleriz.
Tartışma bölümünde ise yorumlar ile ilgili belirlemeleri istediğimiz gibi seçerek yapıyoruz.Ortam ayarlarında ise sitemize yazdığımız yazılar içerisine ekliyeceğimiz resimlerin boyutlandırmasını bu kısımdan değişebiliriz.Yani bir anlamda otomotik boyutlandırma yaptırıyoruz.Ve yüklemelerimiz hangi klaörde tutacağımızıda burdan belirliyoruz.
Gizlilik ayarlarına baktığımızda ise sitemizin arama motorlarında gözüküp gözükmeme isteğini buradan değiştirebiliyoruz.
Ve son olarak kalıcı bağlantılar arama motoru optimizsayonu için çok önemli.
Burada seçecegimiz bağlantı şekli arama motorlarında yazımızın linkini gösterecektir.Alt kısımda ise kategori ve etiket seçerek buradaki işlemleri değişiklikleri kaydet diyerek bitiriyoruz.
Eğer sitenizin içeriğinin çok daha fazla kişi tarafından üretilmesini isterseniz hatta siz olamadan kendi kendine işleyebilmesini sağlıyabilirsiniz.
Nasılmı.. Bunun için wp adminda kullanıcılar bölümünü kullanacağız ve burdan ayarlar yapacağız.Buradaki kullanıcılar kısmına tıkladığımızda mevcut kullanıcıları listeleyebiliriz.
Yeni ekle kısmına tıkladığımızda ise yeni bir içerik sağlayıcı yada yazar ataması yapabiliriz sitemize.
Profilimiz kısmında ise admin profilinizi düzenleyebilirsiniz.Yada o an panele girmiş olan yazar kişilerinde profıllerını duzenleme imkanı verir.
Admin panelinde 5 tane içerik ile ilgili ayar bölümü var 5 tanede diğer bölümle ilgili ayarlar var.Bu ayarlama kısımları ile sitenizin içerik ve diğer ayarlarını kolaylıkla duzenliyebilirsiniz
Bu işlemler sonucunda site yöneticisi belirlenir ve kullanıcıların yetki sınırları ayarlanır.
evet sitemizin yönetimi artık elimizde.Ve yazmaya başlayabiliriz.
Bunu da diğer yazılarımızda öğrenelim mi..