Yapay zekâ, günlük bilgisayar kullanımında daha aktif bir rol üstlenmeye başladı. İşletim sistemleri artık yalnızca arayüz değil, kullanıcıyla etkileşim kuran bir asistan haline geliyor. Bu dönüşümün son adımı ise Microsoft’un Windows 11 için duyurduğu yeni yapay zekâ özellikleri oldu.
Microsoft, Windows 11 kullanıcılarına yönelik yeni yapay zekâ özelliklerini duyurdu. Copilot+ olarak tanımlanan yapay zekâ destekli bilgisayarlara özel bu yenilikler, kullanıcıların bilgisayarlarıyla olan etkileşimini çok daha kolay ve pratik hâle getirmeyi amaçlıyor.
Windows 11’e entegre edilen yeni yapay zekâ özellikleri, özellikle Snapdragon işlemcili Copilot+ bilgisayarlarda aktif olarak kullanılabiliyor. Ayarları kendi cümlelerinizle arayabilme, ekrandaki içeriklere göre önerilen aksiyonlar, gelişmiş ekran görüntüsü alma ve fotoğraf düzenleme gibi birçok yenilik bu güncellemelerle birlikte geliyor. Bazı özellikler hemen kullanılabilirken, bazıları ise önümüzdeki haftalarda kademeli olarak sunulacak.
Yapay zekâ destekli ayar değiştirme artık mümkün

Copilot+ bilgisayarlarda, Ayarlar uygulamasına entegre edilen yeni yardımcı sayesinde kullanıcılar artık “Bluetooth bağla” veya “sessiz mod aç” gibi ifadelerle arama yaparak ilgili ayarları doğrudan değiştirebiliyor. Sistem, anlaşılır komutlarla gelen istekleri tanıyor ve tek tıkla değişiklik yapma imkânı sunuyor. Bu özellikle birlikte yüzlerce farklı sistem ayarı daha erişilebilir hâle getirildi. Özellik şu anda yalnızca İngilizce dilinde ve Snapdragon işlemcili cihazlarda aktif.
Güncellenen Windows 11 özellikleri
Microsoft, bu güncellemelerle birlikte kullanıcıların bilgisayarıyla daha verimli ve kolay bir şekilde etkileşim kurmasını hedefliyor. Yeni özellikler şimdilik yalnızca İngilizce dilinde ve belirli donanımlarda aktif olsa da, önümüzdeki dönemde daha fazla cihaza destek gelmesi bekleniyor. İşte gelen güncellemeler:
Click to Do ile ekrandaki metinlere göre işlem önerisi

Click to Do özelliği, kullanıcıların ekrandaki metinleri seçip ilgili işlemleri yapmasına olanak tanıyor. Seçilen metne göre Copilot ile metin oluşturma, Word taslağı başlatma, Teams toplantısı planlama ya da metni sesli okuma gibi seçenekler sunuluyor. Aynı zamanda dikkat dağıtıcı öğeleri azaltan Immersive Reader gibi ek özelliklerle okuma deneyimi destekleniyor.
Fotoğraflara ışık efekti ekleme (Relight)
Photos uygulamasına eklenen “Relight” özelliğiyle kullanıcılar, seçtikleri bir görüntüde üç farklı sanal ışık kaynağı yerleştirerek profesyonel ışık düzenlemeleri yapabiliyor. Özellik yalnızca Snapdragon işlemcili Copilot+ cihazlarda kullanılabiliyor.
Paint uygulamasında yeni araçlar: Etiket ve nesne seçici

Paint’e gelen yeni etiket oluşturucu sayesinde, yazılan kısa bir komutla özel etiketler üretilebiliyor. Ayrıca “nesne seçimi” aracı sayesinde görsellerdeki nesneler kolayca ayrıştırılıp düzenlenebiliyor.
Snipping Tool’a yapay zekâ destekli ekran görüntüsü
Snipping Tool’a eklenen “mükemmel ekran görüntüsü” özelliği, seçilen alanı otomatik olarak hizalayarak kırpma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Ayrıca eklenen “renk seçici” aracı ile ekrandaki renkler HEX, RGB veya HSL formatında kopyalanabiliyor.
Copilot Vision: Görsel tabanlı destek
Yeni “Copilot Vision” özelliği, ekran içeriğini analiz edip kullanıcının işlemlerine yardımcı oluyor. Hangi uygulamada ne yapılacağını gösteren bu özellik, Copilot uygulaması üzerinden etkinleştirilebiliyor.
Edge Game Assist: Oyunculara özel araçlar
Edge tarayıcısına gelen yeni destekle, oyun oynarken rehber, ipucu ve sık kullanılan sitelere hızlı erişim sağlanıyor. Bu özellik, Windows 11 üzerindeki Xbox Game Bar üzerinden aktif edilebiliyor.
Beklenmedik yeniden başlatmalarda daha hızlı toparlanma
Yeni kurtarma sistemi, ani yeniden başlatmalarda cihazın sorunları otomatik tespit etmesini sağlıyor. Ayrıca açılış süresi kısaltılarak, yeniden başlama ekranı 40 saniyeden 2 saniyeye düşürüldü. Yeni arayüz ise daha sade ve okunabilir bir görünüm sunuyor.
Windows 10 için destek 14 Ekim 2025’te sona eriyor. Bu geçiş sürecinde kullanıcıları yalnız bırakmayan Microsoft, genişletilmiş güvenlik güncellemeleri (ESU) programını devreye aldı. İsteyen kullanıcılar, Ayarlar menüsü üzerinden yapılacak yönlendirmelerle bu programa kolayca kayıt olabilecek.
Windows 11’e gelen diğer güncellemeler:

Microsoft, çok tartışmalı yapay zekâ özelliği Recall ile ilgili de bazı çalışmalar yaptı. Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar, artık Recall’un aldığı ekran görüntülerini üçüncü taraf uygulamalar ve web siteleriyle paylaşabilecek. Buna ek olarak kullanıcılar; Recall’a kaydedilen verilerinin tamamını silebilecekler. Bu özellik, Recall’un da sıfırlanmasını sağlayacak.
Okuma akıcılığını ve telaffuzunu iyileştirmek isteyen buraya:

Bu arada; Microsoft’un okuma akıcılığınızı ve telaffuzunuzu geliştirmenize yardımcı olacak yeni bir özellik daha yayımladı. Microsoft Store’dan yükleyebileceğiniz Reading Coach uygulaması üzerinden kullanılabilecek özellik, ekrandaki bir metni seçmenizi ve yüksek sesle okumanızı isteyecek. İşlem tamamlandıktan sonra da akıcılık ve telaffuzlarla ilgili geri bildirimler verilecek. Öte yandan; Reading Coach artık sadece metni ön plana çıkaran ve dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldıran bir moda sahip olacak.
Copilot, artık Word’de taslak metin oluşturabiliyor:

Microsoft’un üretken yapay zekâ aracı Copilot, Word uygulamasında önemli bir işlevsellik kazandı. Windows 11’in yeni sürümü ile Copilot, isterseniz bir metnin tamamı üzerinden isterseniz de bir cümle üzerinden taslak metinler üretebilecekler.
Windows 11’in yeni sürümündeki değişiklikler bunlardan ibaret değil. Şirket, Ayarlar bölümünde de bazı değişiklikler yaptı. Ayrıca Windows 11’de bilinen hatalar çözüldü. Tabii yayımlanan sürümde de bazı hatalar olduğunu belirtelim. Microsoft, kararlı sürüm güncellemesini yayımlamadan önce bu hataları da giderecek.