USB’den Bilgisayara Dosya Aktarımı Hızlıyken Tam Tersi Durumda Hız Neden Çok Düşüyor?
  1. Anasayfa
  2. Yazılım veDonanım

USB’den Bilgisayara Dosya Aktarımı Hızlıyken Tam Tersi Durumda Hız Neden Çok Düşüyor?

0

 

Bilgisayarınızdan bir dosyanızı USB’ye aktaracağınız zaman bir şekilde normalden daha düşük hızlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Şimdi bunun sebebine ışık tutacağız.

40W enerji verebilen bir şarj adaptörünü kullandığınız her telefon, bildiğiniz üzere 40W değerinde şarj olmaz. Adaptör her ne kadar bu çıkışı verebilse de telefonunuzun da 40W değerini alabilmesi gerekiyor ki bu değere ulaşarak hızlı şarj olabilsin. Bu bağlamda farklı cihazlarda farklı değerler görürüz.

Odağımızdaki depolama birimleri için de temelde bu durum geçerlidir. Özellikle de taşınabilir birimlerden bilgisayara veya bilgisayardan taşınabilir depolama birimlerine dosya gönderirken aradaki hız farkını görebilirsiniz. Şimdi bunun sebebine ışık tutuyoruz.

Öncelikle dosya transfer hızının bağlı olduğu iki değişken var:

Bunların ilki, bilgisayarınızdaki depolama biriminin (HDD veya SSD) okuma ve yazma hızı. İkincisi ise dosya aktarımını yapacağınız diğer depolama biriminin okuma ve yazma hızı. Çoğu zaman USB, HDD veya diğer depolama birimlerinde okuma hızının yazma hızından yüksek olduğunu görebilirsiniz.

Bu yüzden USB gibi depolama birimleri, genelde sadece okuma hızlarıyla gösterilir.

Sandisk

Çoğu zaman yüksek okuma hızı, yüksek yazma hızını da beraberinde getirse de bunun bir standardı olmadığından ikisini de kontrol etmek gerekiyor. Aynı durum SSD’ler ve HDD’ler için de geçerli.

Örneğin saniyede 500MB dosya yazan bir SSD, sizin elinizde bu değeri vermeyebilir.

SSD

Çünkü dosya transferinde yazma hızının yanında bir de okuma hızı belirleyici olur. Sizin 500MB/s yazan SSD’niz, daha az okuma hızına sahip olan HDD’niz yüzünden transferi daha yavaş gerçekleştirebilir.

Aynı şekilde bunun tersi de olabilir. Eğer C diskinizden D diskinize bir dosya aktarmak istiyorsanız ve diskinizin bağlı olduğu HDD/SSD’nin okuma hızı, hedefteki HDD/SSD’nin yazma hızının gerisindeyse transfer hızınız yine sınırlanmış olur.

Bu yüzden HDD ve SSD’lerin yanında USB veya SD kart alırken bile okuma/yazma hızlarına göz atmakta fayda var.

USB

Zira aktarım hızı yavaş olan donanımlar, uzun vadede fazlaca vakit kaybettirecektir. Elbette bu, depolama birimini ara ara az sayıda atılan fotoğraflarla dolu bir depo gibi kullananlar için pek de önemli olmayacağından kişiye göre şekillenecek bir mesele diyebiliriz.

SD kartlar bu bağlamda üzerlerinde daha çok bilgi barındırıyorlar. Örneğin U, V ve C ibareleri, bizlere bu kartların hızları konusunda fikir veriyor. Baktığınızda (örnek olarak) U3 ibaresi bulunan bir SD kart, en az 30MB/s sürekli yazma hızına sahip demek. Bu da UHS 1 ve modern SD kartlarda görülen 2 olarak değişiyor.

V ibaresi de video kullanımı için -V90 ibareli bir SD kartı örnek alırsak- 90MB/s demek. C sınıfı ise 2’nin katları olarak C2, C4, … C10’a kadar gidiyor ve klasik SD kartlardaki yazma hızını ifade ediyor. Bu bağlamda C10 ibareli bir SD kartın şüphesiz 10MB/s yazma değeri sunacağı anlaşılıyor. Yani bu ibareleri birer ‘sınıf’ olarak düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak dosya transferi yapılan iki cihaz arasında hızı etkileyen değişkenlerin, iki cihazın da sahip olduğu okuma ve yazma hızları olduğunu görmüş olduk.

KaynaklarScienceABCSatechiProGrade

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir