Türkiye’de az bilinen ve sadece birkaç şehirde tüketilen termiye, kış mevsiminin gelmesiyle tezgahlarda yerini aldı. Görüntüsü baklagili andıran termiye birçok hastalığa karşı koruyucu etkiye sahip. Özellikle de şekere ve basura iyi geliyor. Peki, termiye nedir? Faydaları nelerdir? Termiye nasıl tüketilmeli? İşte termiye ile ilgili merak edilenler…
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Konya’da termiye tezgahlarda yerini almaya başladı. Mısır tanesine benzeyen görüntüsüyle aslında bir baklagil çeşidi olan termiye, Konya’da kuru yemiş olarak tüketiliyor. Özellikle dizi veya film izlerken çekirdek gibi tüketilen termiye, tercihe göre tuzlanarak yeniliyor.
Çerez olarak tüketiliyor
Yaklaşık 20 yıldır pazarda tezgahtarlık yapan Bünyamin Kurucu, termiyenin aslında baklagil olduğunu ancak çiğ tüketilebildiğini söyledi. Kurucu, “Üretimden çıktıktan sonra havuzlarda bekletilir. Önce kuru çıkar. Havuzlarda bekletildikten sonra acısını attıktan sonra böyle tezgahlarımıza gelir. Tuzla yenir, kurusunu yiyenler de var. Ama genelde yaş daha çok tercih edilir.
Kurusu şeker hastalığına iyi geliyor
Termiyeyi çok sevdiklerini ve kendileri için kuru yemişin yanında olmazsa olmaz bir ürün olduğunu kaydeden Mehmet Ali Akkaş ise, “Yıkayıp, tuzlayacağız. Bayağı da fazla tüketiyoruz. Termiyeyi bilmeyenler için yemelerini öneririm. Hele bunun kurusu var, şeker rahatsızlığı olanlara kurusu şifadır bunun. Kurusu biraz acı olur. Az kavurduktan sonra kahve değirmeninde çekerseniz, sabahları aç karna bir çay kaşığı yerseniz şekeri dengeler. Ben kendim şeker hastasıyım, kullanıyorum. Çok güzel, faydasını görüyoruz. Yemesi de hoş” ifadelerini kullandı.
Termiye nedir, faydaları nelerdir?
Termiye halk arasında acı bakla olarak bilinir. Vitamin A, B ve C, omega 3 ve omega 6 açısından zengindir. İçerisinde çinko, kalsiyum, demir, potasyum ve manganez minerallerini barındırıyor. Sindirim sistemine faydalı olan termiye, yüksek protein içeriğiyle de vegan beslenenler tarafından da sıklıkla tercih ediliyor. Hipertansiyonu, tip 2 diyabeti önleyerek kolon kanserinden koruduğu biliniyor. Dokuların iyileşmesini sağlayarak damarları temizliyor.