Tartışma Yaratan Kız Kulesi’nin Son Hali Ortaya Çıktı: Yeni Kule İşte Böyle Görünüyor
  1. Anasayfa
  2. Sağlık ve Yaşam

Tartışma Yaratan Kız Kulesi’nin Son Hali Ortaya Çıktı: Yeni Kule İşte Böyle Görünüyor

0

İstanbul’un en çok bilinen yapılarından olan Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında çöktüğü iddia edilmişti. Tartışmalar sürerken Kız Kulesi’nin son hali paylaşıldı.

İstanbul’un en çok bilinen yapılarından birisi olan Kız Kulesi hem hakkında anlatılan hikayeleri hem de manzarası ile hem yerli hem de yabancı insanları büyüleyen bir yapı olarak biliniyor. Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan kule, yıllar içinde defalarca kez yangınlar ve eski parçalar nedeniyle onarıldı. Geçtiğimiz yıl ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, kulenin ahşap iskeletinin yenilenmesi için bir restorasyon çalışması başlatılacağını açıklamıştı.

Çalışmaların başladığı tarihten beri gözlerden uzak olan Kız Kulesi hakkında ilk görseller geldi. Daha öncesinde sosyal medyada bazı kullanıcılar, tarihi Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları sırasında yıkıldığını ve bu durumun vatandaşlardan saklandığını iddia etmişti. Şimdi ise Kız Kulesi’nin çalışmalar sonrasındaki son görüntüleri ortaya çıktı. 

Çalışmaları devam eden Kız Kulesi’nden ilk görüntüler geldi

Çalışmalara başlandığı ilk günden bu yana hakkındaki tartışmalar devam eden Kız Kulesi’nin bilinen son hali paylaşıldı. Kulenin eskisinden daha farklı şekilde restorasyona uğradığı görüntülerden anlaşılıyor. 

Ne olmuştu?

İskelenin dışındaki örtüden kule görünmüyordu

Sosyal medyadaki iddianın hızla yayılmasının ardından Kız Kulesi’nin restorasyon halindeki pek çok fotoğrafı paylaşılmaya başlandı. Fotoğraflarda ters açıdan gelen ışığın iskelenin örtüsünün içinden geçtiği ve kulenin eksik olduğu görülüyordu. Pek çok insan bunun kulenin yıkılması nedeniyle olduğunu ve restorasyonu yapan şirketin bunu sakladığını iddia etti.

Ancak bilinenin aksine kule restorasyonları oldukça zorludur ve farklı yöntemleri mevcuttur. Kimi zaman bazı kule restorasyonlarında ana iskeletin değişmesi gerektiği için kule tamamen sökülüp iç iskelet tamamen onarılıp değiştirildikten sonra kule orijinaline uygun bir biçimde yeniden inşa ediliyor.

Kız Kulesi’nin de iç iskeletinin değişeceği açıklanmıştı ve kimi uzmanlara göre kulenin görünmemesinin sebebi, Kız Kulesi’nin iç iskeletinin tamamen yeniden yapılması ve bu nedenle kulenin sökülmüş olmasıydı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada “1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler tüm halkımızla paylaşılmaktadır.” diyerek yapılan restorasyonda iskeletin onarımı nedeniyle kulenin külah kısmının söküldüğünü açıklamıştı.

Yetkililerden gelen açıklamalar

Konuyla ilgili açıklama yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Restorasyon, sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sektreteri Mahir Polat, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kültür Bakanlığı Kız Kulesi Restorasyonunda son derece değerli hocalarımız yer alıyor. Restoran yapıldığında zamanlardan kalmış, binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor. Yetkili arkadaşlarımız da proje hakkında açıklama yapacaktır.” dedi.

Bir mimardan da konuya ilişkin açıklama geldi

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=true&id=1566190469947736066&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fwww.webtekno.com%2Fkiz-kulesi-yikilid-mi-h127523.html&sessionId=93993e80a525f19d16e0729d00b7fc9147c1395b&siteScreenName=webtekno&theme=light&widgetsVersion=aaf4084522e3a%3A1674595607486&width=550px

Mimar Seda Özen Bilgili, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda kız kulesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Onarımda sökülen bölülmleri 2016’ya ait bir fotoğraf üzerinde anlatmak istediğini belirten Bilgili, görselde işaretli bölümden bahsederek “1 ve 2 numaralı kısımlar 1940 onarımında betornameye çevrildiği için sökülmüşler ve ahşap olarak tekrar inşa edilecekler. 3 numaralı çatı ise muhdes, inşa edilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Mimar, restorasyondan tanıdıklarına ulaştığını belirterek yukarıdan görebildiğiiniz tweetlerin devamına şunları ekledi: “Kızkulesi restorasyonunu takip edebilen tanıdıklarıma durumu sordum. Bununla birlikte yapılan açıklamaları, restorasyon iskelesini, kendim de emin olabilmek için eşleştirdim. Dendanlar üstündeki 3 numaralı çatı da kalktığı için, vapur oradan geçerken silüette görülebiliyor. Kızkulesi’nin 1995 restorasyonunun mimari müellifi, meslekten yıllarca men edildi. Geçmişe dair böyle bir hafıza varken, Han Bey veya Zeynep Hoca kariyerlerini ve adlarını niteliksiz bir uygulamaya koymazlar. Ama bu uygulama ziyaretçiler almalıydı, ayrıntılı bilgi verilmeliydi.​ Mimarlar Odası’nın iskele henüz kurulurken çektiği video ve paylaştığı fotoğraflar var. İskele, mevsim şartlarından etkilenmemek ve yapı üzerinde insanların çalışabilmesi için yüksek kurulup, etrafı da kapatıldığı için, fotoğraflar yanıltıcı olabiliyor.”

Restorasyonun ardından kulenin nasıl görüneceğine dair fotoğraf paylaşıldı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, kulenin restorasyon sonrasında nasıl görüneceğine dair bir fotoğraf paylaştı.

Sosyal medya karıştı

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir