Okyanusta bulunan yeni virüs türü mirusvirüs, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor

1

Adları da garip, doğaları da garip: .Okyanusta bulunan yeni virüs türü mirusvirüs, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor.

Denizlerin ve okyanusların güneşli yüzeyinde yaşayan tamamen yeni bir virüs türü bulundu. Latince harika veya garip anlamına gelen “mirus” kelimesinden ilham alınarak mirusvirüs olarak adlandırılan bu yeni varlıklar, hem dev virüsler hem de uçuk virüsleri ile ilişkili gözüküyor. Bu nedenle keşif, uçuk virüslerinin evrimsel tarihini aydınlatmaya yardımcı olabilir.

Bilim insanları yeni bir çalışmada mirusvirüslerin keşfini detaylandırdılar ve bunların Duplodnaviria adı verilen bir virüs grubuna ait olduğunu belirttiler. Bu, herpes simpleks virüsü gibi uçuk virüslerini içeren büyük bir çift sarmallı DNA virüsü türü olarak biliniyor.

Mirusvirüsler insanlarla ilgilenmiyor ve yalnızca tek hücreli planktonları enfekte etme eğiliminde gibi gözüküyor. Ancak bu, uçuk virüslerinin atalarının bir zamanlar denizdeki tek hücreli organizmaları enfekte ettiğini öneriyor. Uçuğun o zamandan beri insanlığın yarısını etkilemeyi başardığını düşünürsek, oldukça etkileyici bir yolculuk yaptıkları söylenebilir.

Evrimsel kalıtımları herpes virüsleriyle bağlantılı olsa da, mirusvirüs genlerinin çoğu dev virüslerinkine (kelimenin tam anlamıyla gerçekten büyük virüsler) benziyor. Araştırmacılar, daha önce hiç görülmemiş bu virüs grubunun oldukça benzersiz olduğunu söylüyor.

Çalışma yazarları, “Mirusvirüsler, daha önce karakterize edilen diğer tüm DNA virüs gruplarından büyük ölçüde sapmaktadır” sonucuna varıyor ve ekliyor: “Mirusviricota’nın keşfi, okyanuslarımızın ve denizlerimizin yüzeyi gibi önemli ekosistemlerdeki en bol çift sarmallı DNA virüslerinin bile tam ekolojik ve evrimsel karmaşıklığını henüz tam olarak anlayamadığımızı hatırlatıyor.”

Yeni virüsler, Tara Ocean seferi tarafından toplanan veriler taranarak bulundu. Bu proje, dünya çapında 200’den fazla farklı yerden 35.000’den fazla virüs, alg ve plankton örneği topladı.

Bilim insanları, mirusvirüslerin genetik materyalleri sıralayarak, detaylı bir şekilde inceleyecekleri bol miktarda veri ve yeni türler keşfetmeleri için birçok fırsat elde ettiler.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde mikrobiyal ekoloji uzmanı ve çalışma yazarı Tom Delmont yaptığı açıklamada “2019’da araştırma ekibimiz, Tara Oceans projesi tarafından sağlanan muazzam miktardaki sıralama verilerinde olağandışı bir evrimsel sinyal gözlemledi. Bu sinyali izleyerek, büyük bir DNA virüs grubunu keşfettik ve karakterize ettik: mirusvirüsler. Bu keşfin Nature’da yayınlanması, yeni bir maceranın başlangıcını ve bilim camiasının herhangi bir sayıdaki ekosistemdeki mirusvirüsleri saptaması ve incelemesi için bir geçidi işaret ediyor” dedi.

Araştırmanın ilk yazarı Morgan Gaïa da “Tara Oceans, plankton ekolojisi anlayışımızı değiştirdi. Çalışmamız, bu inanılmaz keşif gezisinin aynı zamanda temel evrim sorularına da cevaplar sağladığını kanıtlıyor. Mirusvirüsler hakkında keşfedilecek ve anlaşılacak çok şey var. Henüz ekilmeleri gerekiyor, viral parçacıklarının hiçbir görüntüsü yok ve onları okyanuslar dışında başka yerlerde henüz inceleyemedik” diye ekledi.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık