1. Anasayfa
  2. Genel

Microsoft, yapay zeka çipini yine erteledi! Peki neden?

Microsoft, yapay zeka çipini yine erteledi! Peki neden?
0

Microsoft, yapay zeka çipini yine ertelemek zorunda kaldı. Bu karar, şirketin yatırımcılarını oldukça endişelendirdi.


Microsoft’un özel yapay zeka çiplerine yönelik geliştirme süreci kritik bir gecikme yaşıyor. Şirketin Maia 100 serisinin devamı olarak tasarladığı Braga kod adlı yeni nesil AI hızlandırıcısının çıkışı en az 6 ay ertelendi. Bu erteleme, Microsoft’un veri merkezlerinde Nvidia’ya olan bağımlılığını azaltma hedeflerini doğrudan etkiliyor.

Microsoft, yapay zeka çipini ertelemek zorunda kaldı

Braga, 5 nanometre üretim süreciyle geliştiriliyor ve şirketin Copilot ile Azure OpenAI gibi hizmetlerinde maliyetleri düşürmek amacıyla konumlandırılmış durumda. Ancak Microsoft’un Maia 100 çipi dahi henüz geniş çaplı dağıtıma geçmemişken, Braga’daki tasarım sorunları çarpan etkisi yaratıyor.

Şirket içi kaynaklardan gelen bilgilere göre, OpenAI’in son dakika talep ettiği tasarım değişiklikleri çipin simülasyonlarını istikrarsız hâle getirdi. Aynı zamanda mühendis kadrosunda yaşanan kayıplar, bazı ekiplerde %20’ye varan küçülmelere yol açtı.

Bu gelişmeler, Braga’nın çıkış tarihini en az 2026 yılına erteliyor. Microsoft’un yapay zeka alanında Nvidia’ya karşı daha fazla bağımsızlık kazanma çabaları bu süreçte ciddi bir darbe alıyor. Maia ve Braga serileriyle amaçlanan temel strateji, Nvidia’nın yüksek maliyetli GPU’larına olan bağımlılığı azaltmak ve uzun vadede kendi donanımıyla rekabetçi kalabilmekti. Ancak yaşanan teknik sorunlar ve iç kadroda yaşanan kayıplar, bu hedefin kısa vadede gerçekleşmesini zorlaştırıyor.

Yapay zeka donanımı yarışında yalnızca Microsoft ve Nvidia yer almıyor. Amazon, bu yıl tanıttığı Trainium 3 ile kendi donanım alternatifini sunarken; Google da Nisan ayında duyurduğu yedinci nesil TPU çipiyle rekabeti yükseltti.

Nvidia ise bu alandaki baskınlığını sürdürmeye devam ediyor. CEO Jensen Huang, rakiplerin özel çip girişimlerini küçümseyerek, “Zaten en iyisi elimizdeyse neden başkasını yapasınız?” ifadesini kullanmıştı.

Braga’nın ertelenmesi, Microsoft’un Azure platformunda Nvidia tabanlı sistemlere olan bağımlılığını uzatıyor. Bu durum sadece operasyonel maliyetlerin artmasına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda Microsoft’un yapay zeka altyapısında stratejik esneklik kazanmasını da geciktiriyor. Sektörde rekabet artarken, Microsoft’un donanım tarafında yaşadığı bu aksamalar, gelecekteki ürün ve hizmet dağıtım takvimlerini de etkileyebilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir