Google, ‘Herkese Uygun’ Politikalar Geliştiren Yapay Zeka
  1. Anasayfa
  2. Yapay zeka

Google, ‘Herkese Uygun’ Politikalar Geliştiren Yapay Zeka

0

Google ‘İnsansız Hükümet’ Kurabilecek Yapay Zeka Geliştirmeye Başladı: İşte Alınan İlk Sonuçlar

 

Google’ın DeepMind ekibi, herkese uygun politikalar üretebilen bir yapay zeka geliştirdi. Yapay zekâ başarılı sonuç verse de DeepMind’a göre demokrasiye uymuyor, siyaset bilimcilere göre ise demokrasiye uyuyordu.

Yapay zekânın ülkelerin hükûmetlerinin yerine geçmesi tartışması uzun zamandır dünyada sürüyor. Yapay zekânın insanlara ne kadar ‘eşit’ davranacağı ve ne kadar ‘etik’ olacağı konusu büyük bir tartışma alanıyken geçtiğimiz günlerde Google’ın yapay zekâ girişimi DeepMind’dan özel bir haber geldi.

Google’ın DeepMind ekibi, çevrimiçi bir oyunda kamu fonlarını dağıtmak için ‘herkese uyan’ bir politika bulmak için bir yapay zekâ sistemi eğitmeyi başardılar. Yapay zekânın eğitiminde 4 kişi oynanan çevrimiçi bir oyundaki 4000 gerçek insan ve bilgisayar simülasyonu kullanıldı.

Yapay zekâ, iki kabul edilen politikaya da uymayan, ortak bir politika geliştirdi:

Söz konusu oyunda oyuncular, farklı miktarlarda para ile oyuna başlıyorlar ve bir kamu fonu havuzunun büyümesine yardımcı olmak için ne kadar katkıda bulunacaklarına karar veriyorlar. En sonunda yaptıkları katkı karşılığında bir pay geri alırlar. Oyuncular, ayrıca kamu parasını dağıtmak için en sevdikleri politikalara da oy verdiler.

Bu oyunu eğitim için analiz eden yapay zekâ, en sonunda kendi politikasını belirledi. Yapay zekâ, kamu parasını her oyuncunun başlangıç parasının ne kadarı kadar katkıda bulunduğuna göre yeniden dağıttı. Bu sayede oyuncular arasındaki servet eşitsizliklerini azaltmaya çalıştı. Ayrıca, başlangıç fonlarının yarısı kadar katkıda bulunmayan ‘beleşçi’ oyunculara neredeyse hiçbir şey vermedi.

Kendi geliştirdikleri politikalarla birlikte yapay zekânın politikasını oylayan oyuncular, çoğunluk olarak yapay zekânın oluşturduğu politikayı seçti. Bu politika karşısındaki diğer seçenekler ise her bir kişinin ne kadar katkıda bulunduğuna bakılmaksızın fonları eşit olarak dağıtan ‘eşitlikçi’ ve her bir kişinin katkısının oluşturduğu orana göre fon dağıtan ‘özgürlükçü’ yaklaşımlardı.

Yapay zekâ, başarılı politika oluştursa da demokrasiye tam olarak uymuyor:

DeepMind ekibi, yapay zekânın kendini kanıtlamayı başarmasına rağmen demokrasiyi karşılayamadığını şu şekilde açıkladı:

Demokrasi sadece kazanmakla, en çok beğendiğiniz politikayı uygulamakla ilgili değildir – vatandaşların birbirleriyle karşılaşabilecekleri ve birbirleriyle eşit olarak tartışabilecekleri süreçler yaratmakla ilgilidir.

DeepMind ekibi, yapay zekânın azınlık grupların (diğer politikalara oy verenler) ihtiyaçlarının göz ardı ettiğini ifade ederken buna karşı bir görüş de geldi. Harvard Üniversitesi’nden Mathias Risse, bu durumun siyaset bilimciler arasında kabul edilebilir olduğunu paylaştı. Risse, modern demokrasilerde ekonomik elitlerin ‘çoğunluğu’ haklarından mahrum bırakması gibi sorunların olduğunu vurguladı.

Peki siz yapay zekânın insan hayatına en fazla etki edebileceği bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/2327107-deepminds-ai-develops-popular-policy-for-distributing-public-money/

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir