1. Anasayfa
  2. Bilgisayar bilim ve teknoloji

Giyilebilir Elektronik Cihaza Dönüştüren “Elektronik Yama” Geliştirildi

Giyilebilir Elektronik Cihaza Dönüştüren “Elektronik Yama” Geliştirildi
0
Yapıştırıldığı Tüm Kumaşları Giyilebilir Elektronik Cihaza Dönüştüren "Elektronik Yama" Geliştirildi

Yapıştırıldığı Tüm Kumaşları Giyilebilir Elektronik Cihaza Dönüştüren “Elektronik Yama” Geliştirildi

Bir grup araştırmacının üzerinde çalıştığı yeni bir buluş, giyilebilir teknolojileri sadece ütü yardımıyla bile üretmenizi sağlıyor.

Araştırmacılar, giyilebilir teknolojiyi âdeta tişört baskısı kadar kolay hâle getiren ütüyle yapıştırılabilen sıvı metal elektronik yamalar geliştirmeyi başardı.

Virginia Tech’ten Michael D. Bartlett ve ekibi, sıvı metal damlacıklarının bulunduğu, ısıyla aktive olan yapışkana sahip esnek bir film geliştirdi. Bu film, sıradan bir ev tipi ütüyle pamuk, polyester, spandeks veya file kumaşa sabitlenebiliyor. Üstelik yamalar kumaş bükülse, gerilse veya kırışsa bile elektrik iletimini sürdürüyor.

Bu yeni teknoloji nasıl hayata geçirildi?

Giyilebilir teknolojilerin önündeki en büyük engel, kıyafetlerin hareketli yapısının klasik devrelere uygun olmamasıydı. Bartlett’ın ekibi bu sorunu, galyum-indiyum alaşımı mikro damlacıklarının poliüretan içinde dağıtıldığı, hem iletken hem de esneyebilir yeni bir malzemeyle çözdü. Kuruyup ince bir tabaka hâline gelen bu film kesilip kumaşa ütüleniyor ve soğuduğunda sağlam bir bağ oluşturuyor.

Araştırmacılara göre bu teknoloji, sadece LED veya mikrofonlarla sınırlı değil. Gelecekte sağlık sensörleri, robotik bileşenler, etkileşimli giysiler ve erişilebilirlik çözümleri bu yamalarla kolayca entegre edilebilir. Henüz deneysel aşamada olsa da ütüyle yapıştırılabilen elektronik yamalar, giyilebilir teknolojiyi günlük hayata taşımada büyük bir adım olacak.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir