Hint Teknoloji Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, dünyanın ilk şarj edilebilir demir iyon bataryasını üretmeyi başardılar. Bilim insanlarının geliştirdikleri bu batarya, düşük karbon çelik ve vanadyum pentoksit ile oluşturulmuş bir katotla (“+” kutup), demir klorat yapıdaki bir anottan (“-“ kutup) oluşuyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmacı ekip, bu bataryanın lityum iyon pillere göre hem daha ucuz bir şekilde mal edildiğini hem de bu bataryalarda dentrit oluşumunun gözlenmediğini ifade ediyorlar. Demir iyon bataryalar bu özellikleriyle, kısa devre riskini ortadan kaldırmış oluyor.
Demir iyon bataryalar, lityum iyon bataryaların yerini alabilir
Bu bataryalarla ilgili bir diğer sorunsa enerji yoğunluğuyla ilgili. Bilim insanları, lityum iyon bataryaların enerji yoğunluğunun 350 Wh/kg’ken demir iyon bataryalardaysa bu miktarın 220 Wh/kg olduğunu açıkladılar. Ancak tüm bunlara rağmen bilim insanlarının konuyla ilgili çalışmaları devam ediyor ve demir iyon bataryaların kullanılabilir bir hale getirilmesi için uğraşılıyor.