Haberlerde sıkça okuduğumuz D vitaminini, İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, D vitamini eksikliğinde hangi hastalıkların ortaya çıktığı ve D vitamini eksikliği nasıl karşılanır sorusunu yanıtlıyor.
Somon tek başına D vitamini kaynağı:
Hamile ve yaşlıların daha çok ihtiyacı var
Özellikle güneşle az teması olan kişilerde hamilelerde ve yaşlılarda D vitamini eksikliği en sık rastlanan sorunlardandır. Hamile ve yaşlılar, bu vitamine diğer insanlara oranla daha fazla ihtiyaç duyar.
Vücuttaki mikropları öldürüyor
D vitamini son yıllarda kemik gelişimine sağladığı katkılar dışında vücut direncini arttırıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkileri olduğu da görülmüştür. Yapılan çalışmalar vücuttaki mikropların D vitamini sayesinde öldüğünü ortaya çıkarmıştır.
Eksikliği kilo aldırıyor
Obezite oluşumunda izah edilemeyen bir D vitamini eksikliği görülmektedir. İnsülin direnci bu vitaminin eksikliğinde daha sık görüldüğü için önce obeziteye ileriki dönemlerde de hipertansiyona yol açabilmektedir.
Gribin nedeni…
Yeterli miktarda karşılanamayan D vitamini eksikliği; uzun süren üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve gribal enfeksiyonlara neden olur. Bunlara bağlı olarak da halsizlik, sedef hastalığı, diyabet astım, Alzheimer, epilepsi, kanser ve depresyon riskini arttırmış olur. Özellikle çocuklarda D vitamini eksikliği büyüme geriliği ve kırıklara yol açarken, yaşlılarda ise en sık karşılaştığımız kemik erimesi hastalığına yol açmaktadır.
Günlük D vitamini ihtiyacı nasıl olmalıdır?
Günlük D vitamini ihtiyacı bebeklerde 400 ünite, hamillerde 600 ünite, yaşlılarda ise 800 ünitedir.