Bu Yazıyı Okuduktan Sonra Bir Daha Çeyrek Deponun Altında Yakıt Kullanmak İstemeyeceksiniz!
  1. Anasayfa
  2. Otomotiv

Bu Yazıyı Okuduktan Sonra Bir Daha Çeyrek Deponun Altında Yakıt Kullanmak İstemeyeceksiniz!

0

 

Sürekli çeyrek deponun altında araba kullanmanın aslında aracınıza zarar verdiğini biliyor musunuz? Yakıt pompasından motorun kendisine kadar pek çok zararı olan bu durumun sebeplerini açıkladık.

Daha önce arabalar konusunda tecrübeli birisinden çeyrek deponun altında yakıt tutmamanız gerektiği önerisini aldınız mı? Halk arasında çok konuşulsa da özellikle yakıt zamlarından sonra çoğu kişinin çok önemsemediği bu durumun bazı geçerli sebepleri var.

Bugün sizlere hangi yakıtı kullandığınız fark etmeksizin aracınızın deposunda neden sürekli çeyrek depodan fazla yakıt kullanmanız gerektiğini açıklayacağız. Eğer arabanızın yakıtını sürekli olarak çeyrek deponun altında kullanıyorsanız yakıt pompasına ve hatta motora bile zarar verme ihtimaliniz bulunuyor.

Neden sürekli çeyrek deponun üstünde araç kullanmak gerektiğini daha iyi anlamak için öncelikle yakıt sisteminden bahsetmemiz gerekiyor.

Bildiğiniz üzere araçların çalışabilmesi için yakıta ihtiyacı vardır. Aldığınız yakıt, yakıt pompası tarafından motora gönderilir ve silindirlerde bu yakıt yakılarak araç için enerji elde edilir. 

Bu noktada normal olarak yakıt pompasının çok önemli bir görevi var. Aracınızın motoruna giden yakıt, bu pompa aracılığıyla gidiyor ve bu pompanın serin kalması gerekiyor.

Çeyrek deponun altında araç kullanmak, yakıt pompasının ısınmasına sebep oluyor.

 

Özellikle modern araçlarda yakıt pompası motorun yanında yer alır ve bu pompayı soğutma görevi benzinde olur. Eğer aracınızın yakıt deposunda az bir yakıt kaldıysa pompa bu az yakıtla birlikte daha fazla zorlanır ve ısı üreten havayı da çekmeye başlar. Bu durum yakıt pompasının ömrünün önemli ölçüde azalmasına ve daha ileri seviyelerde bozulmasına neden olur. 

Özellikle 90’lı yıllardan önce çıkan araçlarda ise yakıt pompası motor kısmında olmadığı için daha farklı çalışıyor. Bu noktada pompanın benzin tarafından soğutulmasına gerek yok, ancak o araçlarda da çeyrek deponun altında yakıt kullanılmaması öneriliyor.

Sürekli olarak az miktarda yakıt kullanmak, yakıt deposundaki tortunun motora gitmesine neden olabilir.

 

Araçlarımızın motoru en ufak bir hatayı bile kabul etmeyecek bir prensiple çalışıyor. Örneğin içerisine koyduğunuz yağ, az veya çok olursa motora zarar verebilirsiniz. Bu örnekteki gibi aracınızın yakıt deposundan gelecek bir tortu da binlerce TL’lik motor masrafıyla karşılaşmanıza neden olabilir. 

Peki yakıt deposunda neden tortu olur?

 

Eski araçlarda yakıt depoları genellikle metal olurdu. Bu metal depolar ise zamanla paslanır ve oluşan bu paslar deponun alt kısmına çökerdi. Günümüzdeki arabalarda paslanma gibi sorunları olmayan yüksek kalitede plastik depolar yer alıyor. Ancak bu durum yeni nesil araçların güvende olduğu anlamına gelmez.

Özellikle güvenilir şirketlerden (bazen bu tarz firmalarda bile sorun olabiliyor) yakıt almıyorsanız aldığınız yakıtla birlikte parçacık ve tortular deponuza girebilir. Deponun dibine çöken bu tortular, yakıtın çok az kaldığı durumlarda yakıt pompası tarafından çekilir. Bu da yakıt enjektörlerinizi ve yakıt filtrelerinizi tıkayabilir. Bu durumda ise aracınızın performansında düşüş yaşanmasına sebep olabileceği gibi doğrudan motorunuza da ciddi zararlar verebilir.
 

Günümüzde otomobiller çok pahalı olduğu gibi tamir masrafları da can yakacak cinsten. Bu sebeple aracınızın çeyrek deposunu yokmuş gibi kabul edip sürekli bu planla yakıt alımı yaparsanız aracınızın sağlığını daha iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biriyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir