Bisküvi Yapımı
  1. Ana Sayfa
  2. Genel

Bisküvi Yapımı

0

Ekmekten sonra en çok üretilen unlu mamuller, bisküvidir. Peki 7’den 70′ e herkesin tükettiği bu ürün nasıl yapılıyor? Bisküviler sırasıyla hamur hazırlama, şekillendirme,pişirme ve ambalajlama işlemlerinden geçiyorlar. İlk olarak doğru kalitedeki ham maddenin kullanılması çok önemlidir. Bisküvi prosesinde doğru şartlarda stoklanmış ham maddeler (şeker, yağ, un, tuz,süt, yumurta) hamur yapmak üzere belli bir sırada miksere alınarak karıştırılır. Daha sonra bisküvinin tipine göre silindirlerden geçirilerek yufka yapısı kazandırılacak ya da kalıplarla istenen şekillere getirilecektir.

biskuvi-cesitleri

Fabrikalardaki sürekli üretim kurgusunda pişirme ise, çok basit olarak şekillendirmeden sonraki bir tünel gibi düşünülebilir. Şekillendirilmiş hamur parçacıkları konveyörler üzerinde akarak sac veya tel örgü şeklinde bir banda sahip tünel fırına girerler. Fırınlar bisküvi prosesinde oldukça önemli bir ekipman dır.

Hamur parçacığının kabarması, genişlemesi ve son şekline ulaşması fırınlarda olur. Birçok noktadan kontrollü alev, hava giriş-çıkışı olur ki içerideki sıcaklık, nem, oksijen miktarı vb. ortam değerleri bölgesel olarak kontrol altında tutulur. Fırın boyunca kontrollü olarak hamura verilen enerji ile standart ebatlarda son ürün elde edilecek şekilde pişme sağlanır.

Fırından sonra şekillendirilmiş hamur parçacıkları artık birer bisküvi haline gelmiştir. Fırından çıkan bisküviler konveyörler üzerinde hareket ederek ambalajlama bölgesine giderler. Ambalajlanacak ürünler ambalaj şekline göre dizilip sıralanır veya tartılırken son noktada metal kontrolünden geçirilirler. Tüm proses boyunca bir şekilde bisküviye karışmış bir metal varsa bulunup açığa alındıktan sonra bisküviler ambalajlanır.

Bisküvilerin ilk ambalajının yapılmasına birincil paketleme, ambalajlanmış bisküvilerin koli vb. yapılara yerleştirilmesine de ikincil paketleme adı verilir. Bisküvi için teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı nokta birincil ve ikincil paketleme olarak gösterilebilir. Birincil paketlemenin tam otomatik yapılması hijyen açısından çok önemlidir. Şekil ve yapı bakımından standart ürünlerde fırından gelen soğumuş bisküviler doğrudan otomatik makinelere girerek ambalajlanır.

Yazar Hakkında

1989 yılında Akhisar'da doğdum. Eğitim ve öğretim hayatımı Pamukkale Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra dijital platformlara olan ilgim arttı. Ve bilgi paylaşım sistemlerine ilgi duymaya başladım.Google, Yandex, Bing gibi büyük arama motorlarında seo optimasyonu yapmaya başladım. Ayrıca gıda mühendisliği yapmaktayım.

Yorum Yap