‘Beyne Benziyor, Beyne İyi Geliyor’ Klişesinden Çok Daha Fazlası: Cevizin Pek Bilmediğimiz 13 Yararı
  1. Anasayfa
  2. Sağlık ve Yaşam

‘Beyne Benziyor, Beyne İyi Geliyor’ Klişesinden Çok Daha Fazlası: Cevizin Pek Bilmediğimiz 13 Yararı

0

Hem ülkemizde hem de dünyada en sevilen kuruyemişlerden bir tanesi olan ceviz, yalnızca lezzetli bir gıda olmakla kalmıyor aynı zamanda sayısız faydası sayesinde tam bir süper besin görevi görüyor. Cevizin faydaları nelerdir gelin yakından bakalım ve tüketimi hakkında bilmeniz gereken önemli detayları görelim.

Film izlerken kendinize şöyle lezzetli bir kuruyemiş tabağı hazırlamak istediğiniz zaman eminiz içine birkaç tane de olsa ceviz koyarsınız çünkü kendisi hem ülkemizde hem de dünyada en sevilen kuruyemiş türlerinden bir tanesi. Tek başına lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra pek çok farklı yemekte, salatada ve tatlıda da lezzeti arttırdığı için ceviz kullanılır.

Cevizi bu kadar severek yiyor olmamızın tek nedeni lezzeti değil, bu kuruyemiş aynı zamanda sahip olduğu bileşenler sayesinde insan sağlığı için tam bir süper besin görevi görüyor. Öyle ki pek çok beslenme uzmanı, günlük olarak düzenli bir şekilde ceviz yememiz gerektiğini söylüyor ama tabii bunun da bir sınırı var. En iyisi gelin cevizin faydalarına yakından bakalım ve nasıl tüketilir sorusunun yanıtını görelim. 

Cevizin besin değerini ve sahip olduğu vitaminleri öğrenerek başlayalım;

30 gramlık bir porsiyon cevizde yani yaklaşık 14 tanesinde 185 kalori vardır. Cevizin yüzde 65’i yağ, yüzde 3’ü su, yüzde 5 – 15’i karbonhidrat ve yüzde 15’i de proteindir. Cevizin içinde A, E, B1, B2, B6, C vitaminlerinin yanı sıra omega 3, omega 6, fosfor, demir, çinko, bakır, magnezyum, folik asit, niasin ve pantotenik asit gibi sayısız mineral vardır. Boşuna süper besin demiyorlar.

Peki günde en fazla kaç ceviz yemeli, nasıl tüketmeli?

Çok faydalıymış hadi gidip de her gün avuç avuç ceviz yiyelim demeyin çünkü her şey gibi cevizin de fazlası zararlı. Uzmanlar günde en fazla 5 adet ceviz içi yenmesini öneriyor. Bunları çerez gibi ağzınıza atabilir, salatanın içine karıştırabilir, yoğurdun içine koyabilir, kızartmaların üzerine koyabilir ya da hafif kızartarak garnitür haline getirebilirsiniz. Baklava içinde yemek de bir seçenek ama alacağınız yağı, şekeri ve karbonhidratı unutmamalısınız.

Gelelim en önemli noktaya; Cevizin faydaları nelerdir?

  • Güçlü antioksidan özelliğe sahiptir.
  • İltihapları azaltıcı etkisi vardır.
  • Bağırsak sağlığını korur.
  • Kanser riskini azaltır.
  • Diyabet hastalığını kontrol altında tutar.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltır.
  • Beyin sağlığını korur.
  • Erkek üreme sistemindeki hasarı azaltır.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Cildi güzelleştirir.
  • Uyku düzenini daha sağlıklı hale getirir. 
  • Genel vücut sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. 

Güçlü antioksidan özelliğe sahiptir:

Cevizin içerisinde bulunan E vitamini, melatonin ve polifenol; antioksidan açısından son derece zengindir. Özellikle kötü kolesterol kaynaklı ateroskleroz üzerinde antioksidanın olumlu bir etkisi vardır. Antioksidan özelliği aynı zamanda vücutta oluşan hasarı önler.

İltihapları azaltıcı etkisi vardır:

Vücudumuzda oluşan enfeksiyon kaynaklı iltihaplar pek çok farkı hastalığın temel nedenidir. Cevizde bulunan polifenoller, omega 3, magnezyum, arginin gibi bileşenler iltihapların çok daha kolay çözülmesini sağlar. Bu bileşenler aynı zamanda kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. 

Bağırsak sağlığını korur:

Bağırsaklarımız ikinci beynimiz gibidir ve bu nedenle de sağlıklı çalışması son derece önemlidir. Cevizin içerisinde bulunan bileşenler, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin oluşumunu destekler. Böylece bağırsak mikrobiyotası güçlenir ve bağışıklık sistemimiz başta olmak üzere vücudumuzun pek çok merkezi çok daha güçlü hale gelir.

ceviz

Kanser riskini azaltır:

Tabii ceviz yerseniz kanser olmazsanız diyemeyiz ancak içeriğinde bulunan polifenol, anti – inflamatuar özelliği sayesinde kanser riskini azaltır. Özellikle meme, prostat ve kolorektal kanserli hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını engellediği biliniyor. 

Diyabet hastalığını kontrol altında tutar:

Tip 2 diyabetin en temel nedeni obezitedir. Obeziteye karşı alınabilecek en büyük önlem de sağlıklı beslenmedir. Kişiler beslenme programlarında cevizi düzenli olarak tüketirlerse kilo kontrolü çok daha kolay sağlanır ve diyabet başta olmak üzere sayısız hastalık önlenmiş olur. 

Tansiyonu düzenler:

Tansiyonun devamlı yüksek olması felç ve beyin kanamasının yanı sıra kalp ve damar hastalıklarının da riskini arttırır. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak ceviz yiyen kişilerin kan basıncının 0.65 mmHg düştüğü görüldü. 

Yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltır:

Yaş ilerledikçe ister istemez kişinin yürüme ve koşma gibi temel becelerinde sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu sorunları en aza indirmek için alınması gereken en temel önlem de sağlıklı beslenmektir. Bol life, sağlıklı yağa, vitaminlere ve minerallere sahip ceviz, bu konuda en önemli yardımcınız olacak.

Beyin sağlığını korur:

Ceviz beyne benzer ve bu nedenle de beyni korur diyemeyiz ancak beyni koruduğu bir gerçek. Özellikle yaşlandıkça maruz kaldığımız inflamasyona karşı cevizin içindeki bileşenler gerçek bir kalkan görevi görür ve zihnin esnek kalmasını sağlayarak hafıza kaybı oluşmasını önler. 

Erkek üreme sistemindeki hasarı azaltır:

Dışarıdan gelen hasarları değil tabii. Erkek üreme sistemi zaman içerisinde oksidatif hasara maruz kalır ve bu hasar sonucunda da sperm üretimi azalır ya da kalitesi düşer. Cevizin içinde bulunan bileşenler ise bu hasarı önleyerek spermlerin her zaman canlı ve hareketli kalmasını sağlar. 

Kolesterolü dengeler:

Ceviz kelimenin tam anlamıyla bir kolesterol düşmanıdır. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmekle kalmaz, iyi kolesterolü yükseltir. Aynı zamanda trigliserid düzeyini de azaltarak damar sağlığını korumaya yardımcı olur.

Cildi güzelleştirir:

Cildimizin en önemli dostları omega 3 ve omega 6 yağlarıdır. Ceviz de hepimizin bildiği üzere bu yağlar açısından zengin olduğu için olası cilt bozukluklarını önlemede yardımcı olur. Üstelik ciltte oluşan yüzey yaralarının daha hızlı iyileşmesini bile sağlar. 

Uyku düzenini daha sağlıklı hale getirir:

Biyolojik saatimizi dengede tutarak uyku düzenimizi çok daha sağlıklı hale getiren melatonin hormonu, özellikle yaşlandıkça daha dengesiz salgılanmaya başlar. Cevizin içindeki bileşenler ise melatonin gibi hormonların salınımını düzenli hale getirdiği için uyku sağlığımız üzerinde olumlu etki yaratır. 

Genel vücut sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır:

Tüm bu faydalarının yanı sıra ceviz; böbrek taşı düşürme, idrar söktürme, astım, öksürük, kansızlık, kilo alma, adet düzensizlikleri, saç sorunları gibi durumlar üzerinde de olumlu etkiye sahiptir. 

ceviz

Aman ceviz yerken olası zararlarını unutmayın:

Cevizin tek başına bilinen bir zararı yok ama eğer alerjiniz varsa ölümcül reaksiyonlara neden olabilir. Alerjiniz yoksa da çok fazla yerseniz yağlı olduğu için kilo aldırır, lifli olduğu için de ishal yapar. Ayrıca içinde ceviz var diye de her ürün sağlıklı değildir. Ceviz içerse de bazı ürünler özel işlemlerden geçirildiği için sağlıksız hale gelebilir, bunlara dikkat etmek gerekir.

Lezzetli olmasının yanı sıra vücudumuz için tam bir süper besin olan cevizin faydaları nelerdir sorusunu yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi ceviz tüketimi hakkında da en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın. 

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir