1. Anasayfa
  2. Bilgisayar bilim ve teknoloji

Asma kilitlerin altındaki küçük delik aslında ne işe yarıyor

Asma kilitlerin altındaki küçük delik aslında ne işe yarıyor
0

Birçok asma kilidin altında küçük bir delik vardır. Sanki güvenlik zaafı oluşturabilecekmiş gibi görünen bu delikler aslında ne bir tasarım ne de üretim hatası. Peki, bu delikler ne işe yarıyor? İşte yanıtı…

Asma kilitlerin önemli bir bölümünün altında küçük bir delik yer alıyor. Bu küçük delik, asmak kilidin uzun ömürlü ve işlevsel kalmasını sağlamak için tasarlanmış bir özellik. Ve bu özellik, dış mekan kilitleri için önemli olan birkaç pratik işlevi yerine getiriyor.

ASMA KİLİTLERDE NEDEN DELİK OLUR?

Bu küçük delik, örneğin yağmur yağdığında içeri giren suyun tahliye edilmesini sağlar. Böylece kilidin kancasını yukarı itmesi gereken yay paslanmaz ve sorunsuz açılabilir. Bu küçük delik ayrıca kar yağdığında, kilitleme mekanizmasının düşük sıcaklıklarda bile donmasını önler ve açılmasını sağlar.

Aynı zamanda bu açıklık sayesinde kilit çok daha kolay yağlanabilir. Bu, kilitlerin satın alındıktan yıllar sonra bile kolayca döndürülüp açılabileceği anlamına gelir.

Monroe Engineering de asma kilitlerin altındaki küçük deliğin fonksiyonlarını şöyle özetliyor:

Su Tahliyesi (Drenaj)
Asma kilitler dış mekânlarda kullanıldığında, yağmur, kar veya nem gibi etkenlerle içlerine su girebilir. Alt kısımdaki küçük delik, bu suyun dışarı atılmasını sağlayarak kilidin iç mekanizmasının paslanmasını ve soğuk havalarda donarak hasar görmesini önler.

Yağlama ve Bakım Kolaylığı
Zamanla kilidin iç mekanizmaları kirlenebilir veya kuruyabilir. Alt kısımdaki delik, yağlayıcıların doğrudan kilidin iç kısmına uygulanmasına olanak tanır.

Bazı türlere göre ikincil erişim
Asma kilidin belirli türüne bağlı olarak, küçük delik ikincil erişim yolu sunabilir. Örneğin bir çilingir, küçük deliğe özel bir alet sokarak asma kilidi açabilir.

Donmayı Önleme
Soğuk hava koşullarında kilidin içinde biriken su donabilir ve bu da kilidin mekanizmasını bozabilir. Alt kısımdaki delik, suyun tahliye edilmesini sağlayarak bu tür donma kaynaklı hasarların önüne geçer.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Adnan Güney; Bilim, Teknoloji, Mobil, Medya,Yapay zeka, Uzay Sosyal medya, yararlı konularda güncel açıklama ve uygulamaların anlatıldığı bir web sitesidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir