Almanya’nın Ünlü “Veba Adasında” Neler Oluyor? Adanın Adı Neden Veba Adası?
  1. Anasayfa
  2. Bilgisayar Bilim ve Teknoloji

Almanya’nın Ünlü “Veba Adasında” Neler Oluyor? Adanın Adı Neden Veba Adası?

0

Onlarca hastalığın adası olarak bilinen Almanya’daki Veba adasında (Plague Island) neler oluyor? Adaya neden Veba adası deniyor?

Almanya kıyılarının hemen dışında, insanlığın en küçük ama en zorlu düşmanlarından bazılarına ev sahipliği yapan eşsiz bir ada var: Bahsettiğimiz düşmanlar arasında en tehlikeli bulaşıcı hastalıklara neden olan Ebola, Nipah, grip, Yersinia pestiskuduz ve Rift Vadisi humması patojenleri bulunuyor.

Belli nedenlerden dolayı bu ada, “veba adası” (Plague Island) olarak biliniyor. Ancak resmi olarak, Almanya’nın kuzey ucundaki Greifswald şehri yakınlarındaki Riems Adasından bahsediyoruz. Bu adada bulunan enstitü ise, Friedrich Loeffler Enstitüsü (FLI) olarak adlandırılıyor.

Riems’deki FLI, bilim dünyası tarafından bilinen en tehlikeli patojenlerden bazıları üzerinde deneyler yapmasına izin verilen 59 biyogüvenlik seviye-4 (BSL-4) laboratuvarından biri. FLI, büyük ölçekli hayvan çalışmaları yapabilen birkaç BSL-4 laboratuvarından biri olması ve potansiyel olarak türden türe sıçrayabilen zoonotik hastalıklarla uğraşırken riskli çalışmalar sebebiyle özellikle dikkat çekiyor. Burada hayvanlara virüs bulaşabiliyor ve hastalıkların nasıl kök saldığını, yayıldığını ve en önemlisi nasıl önlenebileceğini daha iyi anlamak için çalışılıyor. Dünyada bu tür hayvan araştırmalarının mümkün olduğu diğer iki tesis Winnipeg, Kanada ve Geelong, Avustralya’da bulunuyor.

Adada sıkı bir güvenlik uygulanıyor.

Bütün ada şu anda halka kapalı ve sadece bir köprü ile erişilebiliyor. Adanın bazı kısımları düşük riskli ve araştırmacılar için tipik bilimsel araştırma tesisleri ve hatta evler içeriyor. Ancak bazı yüksek riskli alanlar sıkı kontrol altında tutuluyor.

Araştırmacılar, yüksek güvenlikli binalara girdikten sonra, bir hortum aracılığıyla filtrelenmiş hava ile sağlanan tam koruyucu bir HAZMAT giysisi giyiyor. Giysi bir balon gibi şişiriliyor ve bu şekilde yırtılma durumunda patojenlerin giysiye girme ihtimali düşürülüyor.

Bina dış dünyadan tamamen yalıtılmış durumda, çok sayıda hava kilidine sahip ve havanın dışarı değil içeriye akmasını sağlamak için negatif basınç altında tutuluyor. Binadan çıkan herhangi bir hava veya su, yoğun filtrasyon ve sterilizasyona tabi tutuluyor.

Oldukça benzersiz ve riskli hayvan araştırmalarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra, Reims adasındaki bu laboratuvar kompleksi, türünün en eski viroloji araştırma tesislerinden biri. Enstitü, 1910 yılında Friedrich Loeffler tarafından, sığırları, koyun, keçi ve domuz gibi çiftlik hayvanları olarak yetiştirilen diğer hayvanları etkileyen bulaşıcı bir viral hastalık olan şap hastalığını incelemek için kuruldu.

20. yüzyılda şap araştırmalarının önde gelen öncülerinden biri oldu, ancak o zamandan beri hem hayvanları hem de insanları etkileyen ayak ve ağız, Afrika Domuz Ateşi, Ebola, Nipah, Rift Valley ateşi, sığır süngerimsi ensefalopati, mavi dil, kuduz, Q ateşi, grip, Yersinia pestis ve – tabii ki – COVID-19’dan sorumlu virüs SARS-CoV-2 gibi bir dizi ölümcül hastalığı incelemek için portföyünü genişletti. Bu yüksek profilli patojenlerin yanı sıra balıklar, yumuşakçalar, kabuklular ve arılara özgü daha az bilinen bulaşıcı hastalıklar da inceleniyor.

Zoonotik virüsleri anlamak kulağa riskli gelebilir, ancak COVID-19 salgını, bulaşıcı virüslerin oluşturduğu risklerin ve hastalıkların hayvanlardan insanlara nasıl sıçradığını anlama ihtiyacının önemli bir hatırlatıcısı oldu. COVID-19 salgını ışığında, FLI Başkanı Profesör Thomas C Mettenleiter, patojenlerin hayvanlardan insanlara ve küresel sağlığa yönelik gelecekteki tehditlerin erken dönemlerde tanınması ve yayılmasını etkileyen faktörler hakkındaki anlayışımızı artırarak salgın riskini azaltmak için tasarlanmış bir uzman paneli yönetti.

Ada hakkında Deutche Welle’nin hazırladığı belgeseli hemen aşağıdan izleyebilirsiniz…

The world’s oldest virus research lab | DW DocumentaryThe world’s oldest virus research lab | DW Documentary

New viruses and diseases, previously found only in tropical climates, are reaching Europe. Researchers in a high-security lab on the Baltic Sea island of Riems are working to put a stop to these dangerous viruses. The Friedrich Loeffler Institute on the island of Riems can only be reached via a single bridge. The island lies in the Baltic Sea, and its isolated location is vital: Dangerous viruses are stored here, including Ebola, Rabies, Swine Fever, Crimean-Congo Fever and Sars-CoV-2. The facility is one of only three such laboratories in the world – and the only one in Europe – where dangerous diseases can be researched using live animals such as cattle and pigs under high-security conditions. Researchers are working to understand how new pathogens spread, and to develop vaccines. It’s a race against time, as viruses have long since come to have enormous global consequences. African Swine Fever is on the rise in Eastern Europe. In Germany, wild boars were found dead of ASF for the first time in the fall of 2020. It’s vital to stop the further spread of the disease. So far in Germany, its rampant spread has been limited to wild pigs, but there is a high risk that the virus will begin to affect pig farms. An outbreak in Germany, the world’s third-largest pork producer, would be an economic disaster. Now, a promising potential vaccine is being tested in Riems. It could prove to be a life-saving solution. #documentary #research #viruses #dwdocumentary __ DW Documentary gives you knowledge beyond the headlines. Watch top documentaries from German broadcasters and international production companies. Meet intriguing people, travel to distant lands, get a look behind the complexities of daily life and build a deeper understanding of current affairs and global events. Subscribe and explore the world around you with DW Documentary. Subscribe to: DW Documentary: DW Documental (Spanish): DW Documentary (Arabic): For more visit: Instagram: Facebook: We kindly ask viewers to read and stick to the DW netiquette policy on our channel:

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    sinirli
    Sinirli
  • 0
    berbat
    Berbat

Web site yazılım tasarım uygulama eklenti ve yenilikler hakkında güncel bilgi ve haber platformu. Samsun-Turkey - 1989-2005 Temsa Mitsubishi Sabancı Otomotiv grubunda çalıştı. Araştırma, Geliştirme, Web siteleri ile uğraşma ve Paylaşımı seven biri.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir